Här kommer fem snabba om hur du kan vårda dina kläder för maximalt livslängd.

* Vädra i stället för tvätta: Som jag har skrivit tidigare satsa gärna på kvalité. Sidenplagg och fina Kashmirtröjor ska du helst vädra och undvika tvätt.

* Tvättpåsar: Ömtåliga plagg tvättar jag i tvättpåsar för att undvika slitage och för att plagget inte ska tappa formen. Försök att ha separata tvättpåsar till olika kulörer. En för vit för ljusa plagg, en svart för mörka plagg och en som är tätare i tyget för underkläderna. Alla plagg med Lycra ska du tvätta i max 30° annars släpper lycran.

* Fläckar: På tåligare plagg kan du använda fläckborttagningsmedel innan tvätt. Skjortorna ska man i regel spraya manschetterna och kragen innan tvätt.

* Plastgarderober: plastgarderober är bra att ha på ömtåliga plagg, eller köpa en rulle kemtvättpåsar som du kan dra över plaggen.

* Vårda dina skor: Vårda dina skor med skokräm. Ska du ställa undan dina skor för en längre period, rengör dem, smörj in med skokräm och putsa. Stoppa skoblock i skorna för bästa förvaring. För mockaskor finns det speciella borstar och impregneringsmedel. Även här måste du ha separata borstar för ljus och mörk mocka.

Lycka till!

Betsi,
Be yourself.

Be-yourself 1, vårda dina kläder, stilråd, stiltips, stilcoach, klädråd

Cedar & Sweet Orange från Rituals. Härlig doft att spaya i garderoben för att hålla malen borta.

Be-yourself 2,vårda dina kläder, stilråd, stiltips, stilcoach, klädråd

Fräsch doft att spraya i linneskåpet eller bland handdukarna.

be-yourself 3,vårda dina kläder, stilråd, stiltips, stilcoach, klädråd

Skulle malen ändå hitta till dina plagg, använd denna. Inte så miljövänlig dock men mycket effektivt. Själv kör jag en gång i början på sommaren och en gång i slutet av sommaren. Dammsug inne i din garderob – bästa tipsen!

Rituals 

Läs mer om Klädesmal här.

Share This