Igår skrev jag om klädhistoria och passform. Idag vill jag dela med mig av mina kunskaper i Materialkunskap. Låter lite tråkigt men jag förenklar det för er. Det ska handla om tyger helt enkelt.
Jag slukas helt när jag besöker tygaffär, fantasin flödar och skapandet tar fart. Jag hoppas kunna ge er inputs kring val av material när ni är ute och shoppar kläder.

Naturliga material

Alla naturmaterial är skönast mot kroppen. Siden, linne, ull och bomull är de vanligaste materialen i våra garderober. Men jag måste erkänna att jag tycker blandmaterialen är bäst som t.ex blandningen siden/elastan, bomull/siden, kashmir/siden, bomull/linne. Blandmaterialen är också enklare att sköta. Oftast kan du tvätta i 30° en siden/elastantopp.

Syntetiska material

Nog om bra material. Här kommer en lista med material som du helst ska undvika. Jag köper inga plagg som innehåller rayon, akryl och polyamid (PA). Samtliga blir man varm och ”svettig”i dessutom blir akryl lätt noppriga och tappar formen.

Vill du handla etisk och miljövänligt titta efter Faitrade, KRAV och Svanenmärkta kläder. Du ska helst undvika bomull helt eftersom bomull är sämsta materialen ur miljöperspektiv. Om du ändå vill köpa det välj i så fall Ekobomull. När det gäller syntetmaterial faller det bort helt för min del. De kan inte brytas ner på ett naturligt sätt av naturen och dessutom är dem inte sköna alls mot kroppen.

Shoppa smartare nästa gång du köper kläder. Var mer medveten och fråga gärna var plaggen är tillverkade. Jag brukar i största mån fråga om fabriker och bakgrundsinformation om nya märken jag stöter på. Kanske kan vi göra skillnad i textilindustrin som utnyttjar många barn och kvinnor världen över. Läs gärna mer om textilindustrin på mitt inlägg Fashions baksida, den skrev jag under modeveckan i Stockholm.

Mås bäst,
Betsi
Be yourself.

Tygverket

trean-2

Libertytyger hos Tygverket en fröjd för ögat. Här har jag tillbringat många timmar och gjort svåra val…

tyger

Vackra print, färger & material.

Certificates_certified_Res_full

Märken att hålla utsikt över!

 

Share This