Vägen till en strategisk garderob

Tänk att aldrig mer göra felköp och att äntligen ha en röd tråd i garderoben med flera kombinationsmöjligheter. Tänk dig att ha en klädstil som passar din personlighet och som du även trivs i. Låter det som dröm? Här nedan förklarar jag hur du kan lyckas skaffa en mer flexibel garderob och om hur du shoppar smartare.

När det kommer till kläder och att hitta en egen stil som passar både din figur och din personlighet kan vara svårt. Att äga en garderob med många kombinationsmöjligheter är det mångas dröm men det är få som vet att man måste tänka strategiskt kring denna fråga.

”Att ha en strategi bakom sin garderob underlättar ens vardag och, som vi vet, allt som underlättar vardagen är varmt välkommen!”

Så, vi börjar så här:

Fokusera på vem du ska träffa och i vilket sammanhang plagget skall bäras i stället för att fundera på vad man ska på sig. Många tror att just denna strategi skulle kräva många nya inköp och att man skulle behöva göra sig av med allt som redan finns i garderoben. Men så är det inte.
Det kräver däremot mer medvetna val utifrån vad man passar i, god kvalité på basplaggen och accessoarer samt några nyckelplagg som öppnar upp basgarderoben.

strategisk garderob, be yourself, stilcoach, stilkonsult, imageconsultant
Mönstrad sidentopp som är lätt att kombinera med basplaggen. Välj den blåa koftan som ger en mjukare intryck än den gröna kavajen, som ger en mer formell känsla. Dress for success!

Den Gyllene Regeln är en stående ”regel” som kommer att hjälpa dig i dina val och minska dina felköp till nästan noll! Den Gyllene Regeln är att du måste ha minst 3 plagg hemma i garderoben som du kan kombinera ihop med det nya plagget. Du kommer att shoppa smartare och mer hållbart, inte bara för miljön utan också för din plånbok.

Smartare shopping

För att shoppa smartare behöver du veta vilka former din figur passar bäst i. Vilka färger som förstärker din personlighet samt göra flitigare besök hos skräddaren för bättre passform.
Det är nämligen så här – Ögat gillar att betrakta allt som ser harmonisk ut, oavsett om du betraktar en målning, byggnad eller en person.

• Form

Med hjälp av plaggen vi bär kan vi balansera upp en figur där kanske benen är långa i proportion till resten av kroppen. Kanske sitter midjan något högre upp. Är du kurvig, smal eller rak i figuren? Var sitter midjan, stussen? Hur ser halsen ut? Vilken ringning passar du bäst i? Det är detaljerna som gör skillnad. Vi trivs alla i speciella ringningar, skärningar mm. Detta kan vi aldrig bortse ifrån även om toppen, skjortan eller klänningen, som såg snygg ut på skyltningen, har ett fint mönster och passar ihop med resten av outfiten. Oavsett snygghetsfaktor kommer vi inte att kunna bära plagget eftersom det inte ser harmoniskt ut på just dig.

• Färger

Att veta i vilka färger man ser pigg ut och i vilka andra man ser blekare ut är oerhört viktigt. Speciellt i arbetslivet när man har viktiga möten, som när man söker jobb eller när man vill göra ett gott första intryck. Du kan experimentera lite med olika färger som du håller mot ansiktet, under bra belysning, exempelvis i badrummet. Titta dig i spegeln och känn skillnaden mellan de olika färgerna! Välj en, max två basfärger som matchar med dina accentfärger. Med accentfärger menar jag dessa kulörer som du veklingen trivs i, dessa bör inte vara fler än tre stycken för att garderoben inte ska bli för spretig.

strategisk garderob, be yourself, stilcoach, stilkonsult, imageconsultantKalla och varma kulörer. Från pasteller till djupare färger.

• Passform och material

Som jag nämnde tidigare, om man inte måttsyr sina plagg, bör man justera dessa hos en duktig skräddare. Oftast är ärmlängden, kavajlängden eller andra mindre detaljer som gör stor skillnad för helheten. När det kommer till material bör du undvika alla syntetiska material såsom, polyester, akryl, polyamid mm. Naturmaterial är bäst. Vill du vara extra noga när det gäller hållbara material bör man välja bambu i stället för bomull. Sedan är blandningar som siden/ull, siden/linne eller andra materialkombinationer spännande att krydda basgarderoben med.

Jag hoppas att du blev taggad och inspirerad till att titta, sortera och rensa i garderoben samt att göra mer medvetna val i dina framtida shoppingrundor!

Må bäst,
Betsabé Vivanco Goldberg
Stilkonsult / Image Consultant

vägen till en strategisk garderob
Share This