Hur tänker du när du är ute och shoppar? Shoppar du smart? Igår hade  jag ett intressant samtal med en burikschef från en av mina favoritbutiker. Vi pratade om vårens kollektion och färger. Samtalet gled in på ämnet material och tillverkning. I just denna butik är de hårda på att ta reda på var plaggen sys upp och spåra materialet hela vägen från plantaget. Eloge till denna butik. Hoppas på att flera gör samma sak.

Klimatsmart

Ett annat sätt att shoppa klimatsmart är Second hand. I Stockholm finns det ett uppsjö av bra Second hand butiker. Ytterligare att sätt är att shoppa smartare är att ha färre nyckelplagg som kan kombineras med mycket i din garderob. Detta brukar jag kalla för röd tråd i garderoben. Här nedan kan du se samma två toppar med flera kombinationsmöjligheter.

Pengasmart

Att shoppa smart är att spara pengar. Håller priset kontra material ute i butikerna? Oftast inte. Kontrollera gärna i lapparna i sidsömmarna, undvik polyester, rayon och akryl. Själv tycker jag att blandmaterial håller bäst. Du kan läsa mer i ett tidigare inlägg Val av material. För att shoppa smart måste du ha koll på kvalitetsplagg & kvalitetsmaterial.

Genom att shoppa kvalitetsplagg spar du pengar. Även om kvalitetsplagg är i genomsnitt dyrare tycker jag att dem är väl värda sina pengar. För att kvalité ska vara dyrare, börjar man snåla på mönsterkonstruktionen, tillverkningen, material och på detaljerna, ja då blir det en topp för 149:- .Men då ska du veta att den här toppen kommer från fabriker som utnyttjar människor, material som framställs i direkta hälsofarliga förhållande och djur som misshandlas. Ni har väl inte glömt Angora skandalen för ett år sedan?

Shoppa smart och köp kvalité. Gå hellre till mindre butiker som gör medvetna inköp och ställer krav på sina leverantörer. Jag tror att tillsammans kan vi göra skillnad. Brukar du shoppa smart?

Glöm inte handla smart även i mataffären och vill ni köpa och läsa en smart bok rekommenderar jag denna från Teresia K Scher. Glad Påsk!

Betsi
Be yourself.

Betsi,stil, shoppa smart, stilcoach, be yourself,strategist klädsel,

Närbild på mönstret och färgerna som ger mig flera kombinationsmöjligheter.

Betsi, stil, shoppa smart, stilcoach, be yourself, strategist klädsel,

Ledigare stil med samma topp, om ni tittar noga kan ni se att även en lila kofta kan passa till toppen.

Betsi, stil, shoppa smart, stilcoach, be yourself,strategist klädsel,

Här har ni samma kavaj med ytterligare en topp.

betsi, stil, shoppa smart, stilcoach, be yourself, strategist klädsel,

Samma topp med en kavaj ger en mer formell framtoning.

stil, shoppa smart, stilcoach, be yourself,strategist klädsel,

Denna sidentopp har en grågrön färg varvat med fuchsia. Jag kan därför kombinera med flera av mina koftor & kavajer.

 

Share This