Visste ni att endast 7 % av vår kommunikation består av innehållet och de ord vi använder. Kommunikation bortom orden är bl.a kroppspråket, ögonkontakten, hållningen, röstläge, beröringen och så klart kommunicerar vi genom våra kläder.

Vid personliga möten, såsom när vi nätverkar eller träffar kunder, har stilen en stor betydelse, den ska förstärka effekten av upplevelsen både hos åskådaren och hos dig som bärare av kläderna.

Det blir tydligt märkbart när det verbala buskapet strider det budskap kläderna förmedlar, resultatet kan bli tvetydigt. Det har konstaterats vid olika undersökningar att vi människor sätter större tilltro till kläderna än vad personen ifråga utger sig för att vara.

När jag lyssnade till Sveriges enda podcast om sång, röst och retorik med Klara Härgestam och Anna Wiborg, Gör din röst #hörd, slog det mig en sak. Tjejerna diskuterade hur vissa människor kan få mer credd eller ökad trovärdighet än andra när man vistas i en ny miljö med nya människor.
Lyssna gärna på deras podcast och hör när ”Anna gick från ett dumt litet fan till den som man ville prata med och varför det kunde bli så”

Det som slog mig var, hur och varför vissa människor utstrålar mer kredibilitet än andra. För visst har det hänt dig att personer som intar ett rum, minns du. Medans andra försvinner i mängden. Jag är helt övertygad att det handlar om att känna sig trygg i sig själv, både med sin insida och utsida. När du utstrålar balans växer också din trovärdighet. Du upplevs som mer äkta och därmed växer också förtroendet för dig.

Kläderna har också stor betydelse och påverkan på det personliga varumärket, framför allt om kläderna är fel använda. Det viktigaste är att förstå den kopplingen och använda din stil som ett hjälpmedel i din kommunikation.

En bra börja är att noga tänka igenom vad du vill kommunicera när du är tyst. Hur vill du uppfattas? Se till att dina kläder kommunicerar exakt det du vill. Är det  kvalité du vill kommunicera, ska även dina kläder spegla det. Bäst gör du det genom val av bra naturmaterial som te.x ull och siden. En bra passform på dina kläder är också en attribut till hög kvalité.

Kom ihåg att kläderna talar sitt eget språk när du är tyst. Signalerar kläderna du bär idag det du vill kommunicera?

Klicka här för 5 snabba tips om stil när du nätverkar.

Vad avslöjar denne mans kläder, vad tror ni att han jobbar med, yrke?IMG_5809

Samma man, vad signalerar hans kläder nu?personalshopper, strategisk klädsel, stilcoach, stilråd, stil, stilrådgivning, män, be-yourself, betsi,

Hur upplever ni denna tjej? Skulle ni upptäcka henne i ett större sammankomst?Be yourself. Strategisk klädsel, lot into problemen ta över

Och vad händer nu med samma person? Vad kommunicerar kläderna nu?Be yourself. Strategisk klädsel, lot into problemet ta över

Må bäst,
Betsabé Vivanco Goldberg
Stilcoach – Utbildare – Personal Shopper

 

 

 

Share This