Sedan urminnes tid är vi vana vid att bedöma varandra utifrån vår utsida. Kläder och det yttre är en stor del av det första intrycket. Vi vet att det endast tar 3-5 sekunder att bilda oss en uppfattning om personen vi möter. Oavsett om vi vill det eller inte gör vi ett urval vid första intrycket. Hur visar jag min personlighet så den uppfattas rätt?

För att ge bästa signaler om vem man är bör man veta vad man vill förmedla och sedan ta reda på hur man förmedlar olika intryck vid olika tillfällen med hjälp av det vi ser först. Vårt yttre.

Förutom att vi använder kläder av rent praktiska skäl, som t ex för att inte frysa och skyla oss använder vi våra plagg som, ett av flera, kommunikationsverktyg. Så har vi gjort ända sedan vi började använda kläder. Under te.x 1700-talet använde männen dekorativa dräkter, oftast praktfullt utsmyckade med ädelstenar inbroderat i tyget, det skulle synas att han var förmögen och tillhörde således en privilegierad samhällsklass. Under och efter franska revolutionen var det precis tvärtom. Överklassen klädde sig i intetsägande i mörka kläder tillverkade av enkla textilier i hopp om att inte sticka ut bland folket när de gick utanför sina palats.

Idag är det annorlunda men många faktorer finns fortfarande kvar. Kläderna kan avslöja grupptillhörighet, arbetsplats, social tillhörighet med mera. Men det mest intressanta är ändå att kläderna kan avslöja vilka vi är som individer. Även om kläderna inte gör mannen eller kvinnan avslöjar den en hel del om vilka vi vill vara, vilka vi vill tillhöra och hur vi ser på oss själva.

Vill du ge ett gott och bestående första intryck är det viktigt att klä sig strategisk. Att ta hand om sitt personliga varumärke handlar om att du vågar bli mer dig själv och älska det du gör.

”Känn dig själv” ansåg de gamla grekerna vara det klokaste rådet som man kan ge en annan människa.
ur boken Låt personligheten blomma skriven av Rolf Kenmo

Din stil är ett av flera verktyg, som du kan använda dig av för att definiera ditt personliga varumärke. Ju klarare bild du ger av dig själv, desto lättare är det för andra att förstå vad DU står för eller vad ditt företag/organisation representerar.

Att väcka rätt känslor för att kunna få en relation, få förtroende och slutligen göra lyckade affärer börjar med vårt yttre. Vi kan, till en viss del, styra andras känslor eller uppfattning om oss genom att klä oss strategiskt. Se din garderob med ny skärpa och fråga dig: Vad vill jag representera och utstråla idag?
Se till att dina kläder kommunicerar exakt det du vill förmedla

Må bäst,
Betsabé Vivanco Goldberg
Stilcoachen som hjälper dig att hitta en stil som signalerar exakt det du vill förmedla.

Hur visar jag min personlighet så den uppfattas rätt?, stilcoach, stilkonsult, be yourself., strategisk klädsel, klä dig snyggt, affärsklädsel

Hur visar jag min personlighet så den uppfattas rätt?, stilcoach, stilkonsult, be yourself., strategisk klädsel, klä dig snyggt, affärsklädsel

Share This