Dress for success.

Kan kläder göra skillnad? När jag läste klädhistoria under min utbildning till Designer gick vi igenom alla århundraden av vårt historia genom kläderna.

Kläder som markerade vem du var, vart du kommer ifrån och vilken grupp du tillhör. Det fanns olika klädkoder för att särskilja de olika samhällsklasser; Bönder, borgarna, adeln och Kungen. Te.x kunde vissa ”ädla”material endast bäras av personer med kungligt börd.

Hur ser det ut i Stockholm 2014? Avslöjar våran klädsel vilka vi är, var vi kommer ifrån och vilken grupp vi tillhör? Jo till en viss del är det fortfarande så. Kläderna påverkar hur vi bemöter andra människor, medvetet eller omedvetet.

Föreställ dig att du ska renovera toaletten hemma och att du har stämt möte med arbetsledaren i ett av Stockholms många kakelleverantörer. Du står och väntar och in på parkeringen rullar en exklusiv bil med en kostymklädd förare. Tänker du direkt att det är den personen du väntar på, eller?

Vi vänder på tanken. du ska prata med banken om din pension, in kommer Peter iklädd i blåställ. Vad tänker du då? Känner du förtroende för någon av dessa påhittade figurer, vad blir din första intryck?

Visst spelar kläder en stor roll, vi använder våra outfitts för att identifiera oss med resten av gruppen. Vi klär oss fortfarande i uniformer för att markera vårt yrke. På det sättet känner vi tillhörighet.

I mina uppdrag som Personal Shopper möter jag ofta kunder som ska börja på ett nytt jobb med en ny befattning och behöver därför en ny stil för att markera förändringen. Vi vill gärna markera vilka vi är genom vår Stil. Vad har du för Stil?

Känner du dig vilsen i din egen garderob och behöver hitta din röda tråd? Eller behöver du en privat konsultation och inspiration från en Stilcoach? Tveka inte att kontakta mig.

Kanske vill du och dina tjejkompisar/arbetskamraterna börja AW´n hos mig med en privat session av Stilkonsultation? För mer information kontakta mig på info@be-yourself.se.

Bästa hälsningar
Betsi
Be yourself.

snörning

En skönhetsideal som fick många att bokstavligen tappa andan…

twiggy

Twiggy en modeikon från 60-talet.

IMG_3929

Golf. Här kan man tydligt se hur vi använder kläderna för att passa in i en grupp.

 

Share This